1981 Yılında Yakalanan Eroin Satıcısı ile Uğur Dündar'ın Ropörtajı [Video]

TRT Arşivinde yayınlanan 1981 yılında yakalanan eroin satıcısı ile ülkemiz de başta Yeşilçam filmi ile olmak üzere sürekli bir noktalardan övülerek halka dürüst, tarafsız, yalansız, en namuslu, en güvenilir haberci olarak tanıtılan Uğur DÜNDAR'ın ropörtajını izleyin.



Dikkatle izlerseniz göreceksiniz ki bu sahte haber kahramanı yakalanan zanlıyı soruları ile yönlendirerek uyuşturucu ticaretini gizliden övüp teşvike sunuyor.

Bu video hakkında Facebook kullanıcılarından Mehmet Şehzade'nin çok güzel bir yorumu var, oradan alıntılayarak yorumunu yayınlıyorum

 Diyeceksiniz ki neden? Sizden ricam. Röportajı iyice izleyin. Bu işi azıcık aklının ucundan geçiren bir vatandaş, bu söyleşiden cesaret Alır. Uğur Dündar denen sözümona gazeteci, adamı sorularla yönlendiriyor. Topluma, bu röportaj vasıtasıyla iletmek istediği mesajı kaçakçının ağzıyla söylettiriyor. Fiyatını, taşıma yöntemlerini , bu işe nereden ve nasıl başlayabileceğini,yakalanırsan vaziyetten nasıl çıkacağını, hatta bu işin Avrupa piyasasının da oluşunu, fiyatının da üç katı olduğunu açık açık söylettirip bedavaya ürün reklamı yaptırttırıyorlar. Ulusal kanalda tüm Türkiye'deki meyilli arkadaşların, özellikle o yıllarda pkk gençlerine bu İşte ne kadar rant olduğunu ayan beyan ifşa etmiş oluyorlar. O günlerde farketmemiş olabiliriz. Fakat şimdi anlaşılıyor ki, Doğudaki eroin esrar transferini, Avrupa ülkeleri, ülkemizde pkk ya ihale etmiştir. Terörün 40 yıldır neden bitmediği şimdi anlaşılmıştır. O yüzdendir ki, günümüzde, Avrupa dediğin kanemiciler PKK'ya kol kanat germektedirler. Hiç birini ülkemize iade etmemektedirler. Bu tip gazeteciler de, bilerek ve ta bilmeyerek bu işlere çanak tutmaktadırlar.
Röportajı iyice incelediğiniz zaman şunu göreceksiniz. Sanık ilk önce, konuşmanın başlarında, bir şebekenin yakalandığını ve kendisinin isminin geçtiğini anlatıyor. Yani adam direk suçüstü yakalanmadım diyor. Kendim getirip ellerimle teslim ettim diyor. Ama konuşmanın sonunda bu fırınla yakalandım diyor. Bu bir çelişki. Arkadaş saf değil, suçsuz. Beden dili, onun o işi yapmadığını gösterir. Fakat, vereceği cevapları önceden ezberlemiş olabilir. Bu bir açık kurgudur. Önceden provası yapılmıştır. Adam ilk konuştuğunu unutmuş, sona doğru , kendisinin bile yakalanmış olduğuna inanası gelmiştir. Çünkü. Uğur Dündar' bir suçlu ile ( formaliteden) konuştuğunun farkındadır ve kurbanını da o psikolojiye sokmaya çalışmıştır. Ne yazık ki, başarmıştır. O yüzden ilk başta kendim teslim ettim ve teslim oldum demek zorunda kalmıştır. Daha sonra unutmuştur. Çünkü yalan konuşmak çok zordur. Daha da ince ayrıntı ise, bu kadar saf vd temiz yürekli insan yakan söylemek için kendini zorlamaz. Gerçek hayatta olan budur. Lakin ikisi de rol model olduğu için sonuç budur. Bunu anlamamış olabiliriz. Çünkü seksenli yıllarda Türkiye'de Algı yönetiminin ne olduğunu, toplum mühendisliğinin nasıl çalıştığını, insanların beyin altına nasıl hitap edildiğini o gümlerde bilmiyorduk. Biz bunları toplumun geneli olarak 2000 yıllardan sonra anlayabildik. O Uğur Dündar değilmiydi ki, ülkeyi ve devleti soyup soğana çevirdikleri zaman, milletin aklını ve beynini, hijyenle, böcekle, ilgili haber yaparak gündem oluşturuyordu. Bütün bunları alt alta koyduğun zaman. Bunların gerçekçi olmadığını fark etmemek mümkün değil. Bilmiyorum. Benim bu fikrime katılan var mı?

Yorum Gönder

0 Yorumlar