Trafikte Mavi Buzlanma Tabelası Ne Demek?

Trafikte tabelalar sürücüler tarafından fazla dikkate alınmasa da sizin ve başkalarının hayatı için çok önemlidir. Her yolu çok iyi biliyor olamazsınız, yeni bir engel, çukur oluşmuş olabilir yada yola ilave yapılmış olabilir. Bu tür değişkenler her zaman geçtiğiniz yollar da bile olabilir. Bu sebeple hem hız sınırımıza hem de trafik kurallarına uymayı sakın unutmayınız.

Trafikte pek karşılaşmadığınız tabelalar da mevcuttur. Bu tabelalardan birisi de Mavi Buzlanma tabelasıdır.


Mavi Buzlanma Nedir?

Mavi renk buzlanma bölgenin iklim, toprak ve ani değişen hava şartlarına bağlı olarak yollarda oluşan gizli buzlanmadır.

Gizli buzlanma araçlar için en tehlikeli yol durumlarından biridir. Çünkü sürücüler kar yağışı olduğunda ya da yolda buzlanma gördüğünde gerekli önlemleri alarak güvenli bir sürüş sağlayabilir. Ancak gizli buzlanma levhasını görmeyen bir sürücü hızı düşürmek başta olmak üzere gerekli önlemleri almadığı takdirde kaza kaçınılmaz olacaktır.

Mavi Buzlanma, Gizli Buzlanma Nasıl Anlaşılır?

Trafik ekipleri çoğu zaman karayollarına gizli buzlanma işareti yerleştirerek sürücüleri uyarır. Bu nedenle yol boyunca sürücülerin tüm trafik işaretlerine dikkat etmesi gerekiyor. Gizli buzlanma meydana gelen bir yolda fren mesafesi uzar. Bu durum hafif ya da büyük çaplı kazalara neden olabilir. Ayrıca gizli buzlanma yolun çok daha kayganlaştığı anlamına gelir.

Kaygan Yolda Sert Fren Yapmayın!

Her ne kadar gizli buzlanma olan yolda fren mesafesi uzuyor olsa da, aynı zamanda yol da kaygan olduğundan sert fren yapılmaması gerekir. Sert fren ya da sert manevralar aracın kaymasına, savrulmasına, dönmesine neden olabilir. Bu tür riskleri göz önünde bulundurarak araç sürücülerinin öndeki araç ile mesafesini biraz daha artırmasında fayda vardır.

Camdaki Su Donarsa Gizli Buzlanma Vardır

Yol boyunca herhangi bir tabela görülmemiş olsa dahi yolda gizli buzlanma olabilir. Bunu anlamanın en pratik yollarından biri camdaki suyun donup donmadığına bakmaktır. Şayet camdaki su donar ve sileceklerdeki su fıskiyesi çalışmaz ise o yolda gizli buzlanma var demektir. Sürücüler sık sık sileceklerini kontrol ederek gizli buzlanmayı hemen anlayabilirler.

Sıcaklık Aniden Düşerse Buzlanma Olabilir

Peki, sürücülerin son derece dikkatli bir şekilde araçlarını kullanmalarını zorunlu kılan gizli buzlanma nedir ve neden oluşur? Gizli buzlanma hava sıcaklığının aniden düşmesi ile yoldaki suyun ve nemin donması ile ortaya çıkar. Yol kuru olduğunda yoldaki buz tabakası görülmez. Bu nedenle sürücüler durumu fark edemeyebilir. Yoldaki nem gözle hemen görülemeyecek şekilde donabilir ve sürücüler için tehlike oluşturabilir.

En Çok Sabah Saatlerine Dikkat!

Gizli buzlanma en çok sabah saatlerinde meydana gelir. Bu nedenle sürücülerin sabahın ilk ışıklarıyla birlikte yolda buzlanma oluşup oluşmadığına dikkat etmesinde, en azından silecek yöntemi ile kontrol etmesinde fayda vardır.

- - - - -
Alıntı Kaynak: Aig sigorta

Yorum Gönder

0 Yorumlar