İnternet Dizin Sitesi Dmoz.org Kapanıyor

Dmoz.org, Amerikan Online'nın (AOL) popüler internet tarayıcısı Netscape'in zirvede olduğu yıllarda arama motorları henüz çıkmadan insanlara kaliteli web sitelerini bulmaları için kurulmuş bir web sitesi rehberiydi. Kurucusu AOL olmasına rağmen birçok büyük internet sitesi bu projeye destek vermiş ve geliştirilmesine katkıda bulunmuştur. 2000'li yılların ortasına kadar Yahoo, Google, Altavista gibi önemli internet siteleri Dmoz.org'un destekleyicisi olmuşlar ve kendi arama motorların da Dmoz kayıtlı sitelere öncelik tanımışlardır.



Bu dizine kaydolmak için kaliteli web sitesi olma şartı vardır ve yapılan site ekleme başvuruları moderatör olan gönüllüler tarafından incelenir ve site uygun görülürse Dmoz.org dizinin de yer almasına izin verilirdi.

Önceleri destek veren Google, Yahoo gibi firmalar yavaş yavaş desteklerini bu dizinden çekmiş, AOL tek başına kalmıştı. 2014 yılında Yahoo da Directory isimli bir rehber hizmetini kapatmıştı.

Dmoz.org'da kendi web sitesinin ana sayfasından yaptığı basit bir satırlık duyuruyla 14 Mart 2017 Salı günü kapanacağını duyurmuş ve detaylı bir açıklama yapmamış. Dmoz geliştirici forum sayfaların da da konu hakkında pek detayla bilgilendirme yapılmamış.

Yorum Gönder

0 Yorumlar